Wuppie en Klots (augustus 2014)

Het zal de jaren 70 zijn geweest toen in het Nederlandse televisiebeeld de Wuppie werd geïntroduceerd. Het ziet er uit als een uitvergrote pluche tennisbal met twee wiebelende antennes op zijn kop en aan het uiteinde van die antennes een klein balletje ter grote van een tuinboon, maar dan geheel rond.

Dan hebben we Klots. Dat is een niet bestaand figuur, geheel door mijzelf verzonnen maar hij staat symbool voor een golf van water die van voor naar achter, als ware het de branding van de zee, door je hoofd spoelt. Hij klotst eerst tegen de achterkant van je hersenpan om vervolgens vrolijk om te draaien en de voorkant te overspoelen.

Zijn Wuppie en Klots samen dan hebben ze de grootste pret en veroorzaken Spiertjes. Dat is dan weer het totale gevoel van verlamdheid want je wilt wel opstaan maar je kunt het niet.

Helemaal erg wordt het als Watjes om de hoek komt kijken. De zachte witte watten drukken op je hersenen, verlammen ze geheel en zorgen voor uren en uren slaap waaruit je haast nog duffer wakker wordt dan toen je begon.

Soms helpt Pilletje; het soms ronde soms vierkante middeltje dat de dokter voorschrijft. Voor een aantal uren is het zo dat je actiever bent; je voelt je fitter maar er is nog niets uitgevonden waardoor dat gevoel constant blijft.small86925688-ah_wuppies

Een tip die ik kan geven is: de wandeling door de natuur of de fietstocht door de duinen. Heerlijk uitwaaien en alle muizenissen uit het hoofd. Een tweede tip: keihard meezingen met je favoriete cd of een waanzinnige triller lezen.

Belangrijk is dat je jezelf verzet tegen Wuppie en Klots. Activeer die hersenen; schrijf een dagboek of een gedicht; beleef de intense smaak van hagelslag. Eigenlijk maakt het niet uit wat je doet zolang je het maar wel doet en niet gaat zitten afwachten.

Leer te beseffen wat je hebt voordat de tijd je laat beseffen wat je had.

Rolf Th.J. van der Geest (redactielid en ervaringsdeskundige)

© Rolf van der Geest (augustus 2014)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *