Wat is herstel? (december 2016)

De erkenning van je eigen kwetsbaarheid is tevens de erkenning van je eigen kracht.

Herstel is allereerst het aanvaarden van de beperkingen die een psychische aandoening met zich meebrengt. Hierdoor ontstaat zicht op een hoopvolle toekomst. Je denkt niet meer in beperkingen maar in mogelijkheden. Echter op het moment dat teveel mogelijkheden realiteit worden ontstaat besluiteloosheid wat op zich dan weer een beperking is. Deze cirkel kan alleen doorbroken worden als men de kern van de mogelijkheden weet te benoemen en weet te beperken. Zo ontstaat namelijk weer de aanvaarding.

Aanvaarding van de beperkingen is echter geen statisch en voldongen begrip; het wordt hier bedoeld als actief jezelf tot het uiterste inzetten en de keuze te maken tot het behalen van een optimaal herstel.

De strijd definieert zich als het veroveren en overwinnen van jezelf.

Herstel is ook het uitdragen van je verhaal naar hen die dat nodig hebben door professie of juist door opname. De boodschap is dan voor beide groepen: er is toekomst.

Herstel is ten slotte het accepteren van anderen en omstandigheden zoals ze zijn zonder daar een oordeel over te vellen. Pas als we de aanvankelijke problemen aanvaarden als realiteit kunnen we de strijd aangaan; zo kan positieve energie tussen personen blijven stromen en evolueren we onszelf.

het-regent-vallende-sterren-1282

Haarlem, december 2016, Rolf Th.J. van der Geest

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *