Spanning en sensatie (augustus 2014)

Het begon zo simpel. Een gesprekje van nauwelijks 2 minuten over Herstel met Johanna van het RIBW. Ik kreeg een foldertje en meteen diezelfde avond besloot ik te reageren via email. Ook met mailtje was snel gemaakt en verstuurd en ook de respons kwam zeer snel maar plots is daar de spanning. De spanning van een mogelijk kennismakingsgesprek.

Nachten slaap je er niet van en ook overdag draait het terugkerend om diezelfde gedachte: “wat als….”  En “maar wat als”. Er wordt een datum afgesproken en dan volgt 4 weken wachten die vandaag zijn ingegaan. De spanning giert me door de keel.

Sensatie. Ook hiervan ken ik in deze week een goed voorbeeld maar dit ligt onbedoeld toch wat meer op het sensuele vlak misschien moet je zelfs schrijven seksuele vlak.

Dit vond plaats tijdens de bbq van Catch-it RIBW waar ik overigens op het laatst ook Johanna uit het vorige voorbeeld sprak. Linda, de organisator van de bbq stond even met mij te praten en terwijl dit gesprek plaats vind, passeert een leuke blonde vrouw. “is het wat voor je?” vraagt Linda. “Ik denk erover om haar in de groep voor te stellen; ze heet Annet”.

sample_pic307_12Ik weet niet meer hoe ik reageerde maar wat ik wel weet, is dat ik haar, en alleen haar aan zat te staren terwijl ze verderop op een bankje in de zon zat. Ik durfde haar niet te benaderen want ze zat tussen twee mannen in en leek in een vrolijk gesprek verwikkeld.

Blauw jurkje, mooie, half lang goudblond haar en in tegenspraak met dat blond, beslist niet dom of op haar mondje gevallen want geen vijf minuten later staat ze op, komt recht op me af lopen met een oogverblindende glimlach, stelt zich voor en vraagt over mijn hobby muziek.

Natuurlijk ben ik verbijsterd en stotter ik net zoals zij maar even later zitten we op een bankje en praten over religie, klassieke en jazz muziek, over fietsen en over wandelen, over psychoses, en het overlijden dat er bij ons beiden aan gekoppeld is en jawel: ze vraagt mijn e-mailadres want ze wil wel een gedicht laten publiceren in het CBB-blad.

Die eerste nacht heb ik allerlei fantasieën over haar, Fantasieën die duidelijk bipolair zijn. “Nee, dit kan niet, dit is niet voor mij weggelegd” tegenover: “waarom niet, het kan toch iedereen gebeuren”. Evenals de spanning van het eerste verhaal, is ook dit weer spanning en gedurende de volgende dag spring ik op bij ieder signaal dat mijn computer geeft als er een inkomende mail is. Toch is dit telkens niet wat ik verwacht en hoop en langzaamaan sijpelt ook dat laatste, vooral dat laatste, weg.

Inmiddels is de beheersing weer terug en de fantasie weer afgevlakt maar ik verfoei hoe dat bipolaire bezit van je kunt nemen hoewel iedere keer weer een wijze les is.

Rolf Th.J. van der Geest (ervaringsdeskundige en redactielid)

© Rolf van der Geest, augustus 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *