Het viooltje dat bloeit (maart 2011)

Het viooltje dat bloeit.

 

Staat u wel eens stil bij een viooltje dat bloeit? Zo maar even, vijf minuten van uw tijd bij een plantje, een pasopgeschoten paardedistel of bij een gele welriekende brem? Ik begin het de laatste tijd steeds meer te doen want op een of andere manier krijg je er energie van. Nee, niet het soort energie dat uit het stopcontact komt maar een soort van levensenergie.

 

Zelfs onkruid, we wieden het graag weg, kent een bron waar uit we kunnen putten. Bomen, struiken, heesters en gras bijna alles wat groeit en bloeit, kan ons van nut zijn. Mij viel het op pas nadat ik een psychose had gehad en ziek was geworden. Voor die tijd besteedde ik er geen aandacht aan, ik maaide alles wat voor mijn voeten kwam gewoon weg. Letterlijk met de maaimachine of de heggenschaar.

 

Bewondering heb ik voor het madeliefje, het zevenblad en de ligusterheg want in elk seizoen is er wel een van bovengenoemde die haar schoonheid ten toon spreidt. Hoeveel kleuren zijn er allemaal? Hoe planten ze zich voort? Waarom is het ene groot en het andere klein? Als je bij dat alles stil gaat staan heb je aan vijf minuten per dag niet voldoende. Je kunt er een dagtaak mee zoet brengen.

 

Stilstaan bij het viooltje dat bloeit, is feitelijk een metafoor voor het leven zelf. We haasten en jachten en vergeten daarbij te genieten van al het moois om ons heen. Van mij mag u morgen rustig het onkruid wieden maar bedenk dan wel dat ook onkruid zijn nut heeft. Welk nut het heeft, kan ik u niet vertellen maar dat is net zo simpel te beantwoorden als de vraag welk nut het leven heeft.

 

Geniet van het leven (momento mori) en pluk de dag (carpe diem). Het wordt u gratis aangeboden. U hoeft er geen andere inspanning voor te leveren dan er naar te kijken, er naar te luisteren, het te voelen en tenslotte het te ruiken en te proeven.

 

 

Rolf van der Geest (ervaringsdeskundige)

 

© Copyright Cliënten Belangen Blad maart 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *