Het hoeft er maar een te zijn (december 2014)

Kerstmis 2014 wordt weer in veel gezinnen gevierd met konijn of kalkoen; de rijkdom spettert u in dit artikel tegemoet. U hoort het klinken van het dure kristal. Neem een slokje van de wijn we hebben en rood en wit. Gestoofde peertjes; een kerstboom soms met stalletje en toch zijn er ook  weer deze kerst weer mensen eenzaam geweest.

Eigenlijk wil ik u schrijven dat er door, in ieder geval deze ene, redacteur aan u gedacht is. Ik stelde mij voor dat u geen enkele kerstkaart kreeg. Dat u zich de aankoop van een kerstbrood niet kan veroorloven. Ja, mensen, kijk om je heen je ziet ze op stations of voor de ingang van een super: mensen met nadruk op het woord ‘mensen’ die dat niet kunnen.

2014 was voor mij het jaar waar mijn beide ouders zijn overleden. En dan plots wordt je teruggeworpen op de essentie van het bestaan; je gaat vragen stellen over wie je bent en de invloeden van je opvoeding.

Toch is ergens dit jaar het besef gekomen dat ik een boodschap heb om uit te dragen namelijk de boodschap dat je NOOIT moet twijfelen of het nog goed komt. De kracht die jij in jezelf hebt als mens, is zo groot dat je die energie kunt en moet gebruiken om te overleven. Een andere keuze is er niet

Ik ben het voorbeeld dat het mogelijk is; er IS een leven na een psychose; je WORDT weer gewaardeerd in de maatschappij; en hoewel je dat nu misschien niet ziet: er ZIJN mensen die om jou geven; die aan jou denken. Het meest eenvoudige voorbeeld is de hand, de klop op je schouder. Dat betekent: bemoediging en jij komt er wel.

1022btj0sl

Recentelijk ben ik gestuit op een filosofisch concept van Deepak Chopra. Dit kwam er op neer dat als jij vandaag begint een glimlach aan een wildvreemde te schenken; je diezelfde dag nog van iemand die ook jij totaal niet kent weer een glimlach retour krijgt.

Geluk is dus maakbaar; het begint met jouw glimlach.

 

Ik wens u een gezegend 2015 toe.

Rolf Th.J. van der Geest (redactielid en ervaringsdeskundige)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *