De stille trom (januari 2014)

De stille trom.

In de muziek kennen we het begrip ‘de stille trom’. Hij is alles behalve stil want op iedere linker pas slaat hij een maal. Zodoende blijft iedereen in dezelfde maat in dezelfde pas lopen.  De stille trom kent nog een ander belangrijk ritme namelijk het ‘halt en sta stil’ ritme. Dit gaat als volgt: een dubbele tik op het moment dat de voet van het linker been de grond raakt, direct gevolgd door een dubbele tik op het moment dat de voet van het rechter been de grond raakt om tenslotte te eindigen met een enkele  tik: boem-boem, boem-boem, boem. Iedereen die een muzikale achtergrond heeft, weet dat dit ritme gevolgd wordt door de tekst: halt en sta stil.

Waarom vertel ik dit nu allemaal? Dit alles heeft te maken met het afscheid dat wij hebben genomen van onze hoofdredacteur Cuno de Beer. Zijn zuster heeft middels een mail aan ons laten weten dat hij de woensdag voor 25 januari overleden is. Kortom hij heeft de kraaienmars geblazen. Cuno zal niet langer actief zijn en voor hem klonk deze maand onvermijdelijk boem-boem, boem-boem, boem.

In dit kader zat ik gelijk te denken aan de finale van Dido and Aneas van Henry Purcell. Ik heb een opname waar de rol van Dido wordt gezongen door een counter tenor en hij zingt de volgende tekst: “Remember me but don’t forget my fate” oftewel vertaald staat er dan: “denk aan mij maar vergeet mijn lot niet”.

Ik heb een codicil gemaakt bij mijn testament waarin staat: “geen toespraken, je zegt het maar tijdens mijn leven”. Met deze gedachtegang wil ik dan ook afsluiten: “Cuno, ik heb  jouw inbreng bij het CBB-blad ten zeerste gewaardeerd. Je was  tot achter de komma punctueel en als je het er niet mee eens was, liet je dat duidelijk blijken. Ik mis je.”

 

Speciaal voor jou…..

Boem-boem, boem-boem, boem

 

Rolf Th.J. van der Geest ervaringsdeskundige en redactielid.

© Rolf van der Geest, januari 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *