De nieuwe wereld (juli 2014)

De nieuwe wereld.

Als Christopher Columbus in 1492 de ‘nieuwe wereld’ ontdekt, (de Verenigde Staten) het is dan al bewoond, weet hij niet wat hij ziet. Hij denkt dat hij op weg is naar Indie en een route langs de Noordpool heeft gevonden en realiseert zich niet dat met zijn ontdekking de wereld rond is in plaats van plat zoals men toentertijd dacht. De mensen die hij daar ontmoet noemt hij dan ook Indianen en het land dankt zijn naam aan Americo Vespuci.

Vier eeuwen later componeert de componist Anthony Dvorak in 1890 zijn 9e symfonie die later de bijnaam “de nieuwe wereld” krijgt. Met prachtige melodieën (luister maar eens op YouTube) kunnen we vandaag de (zijn) bevrijding horen die hij voor het oog had. In 1863 werd namelijk de slavernij afgeschaft.

Onze ‘nieuwe wereld’ na een psychose laat soms lang op zich wachten. Als we uit een psychose zijn is er slechts medicatie waarop we existeren; echt leven kan je dat niet noemen. We bestaan in een afgestompte wereld; we zijn deelgenoot aan de omwentelingen maar we maken er niet echt deel van uit.

Toch vindt er op een bepaald moment een omwenteling plaats. Plots zien we in dat het, half uurtje wandelen door het park, nut heeft. We proeven weer de smaak van bloemkool met een sausje en we kunnen geëmotioneerd raken als iemand opmerkt hoe goed we vooruit zijn gegaan sinds de laatste terugval.

Er is dus een uitweg; “houdt goede moed” zei de man die ik beschouw als mijn vader altijd. Hoe lang de weg ook is: er is licht aan het eind van de tunnel vertrouw op je eigen intuïtie. Neem de grote namen van onze eeuw in gedachte en bedenk dat bijvoorbeeld een man als Nelson Mandela eerst jaren in de gevangenis zat (van 1944 tot 1989) voordat hij president van zijn land werd.

Wat ik vooral in mijn lezingen vertel, is dat alles slechts met babystapjes vooruit gaat maar dat als je terugkijkt het, om met Neil Armstrong te spreken: “enorme stappen voor de mensheid zijn”.

Ik wens u een fijne nieuwe wereld toe.

Rolf Th.J. van der Geest redactielid en ervaringsdeskundige.

© Rolf van der Geest juli 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *