De gedachten zijn vrij wie laat ze beginnen (april 2012)

De gedachten zijn vrij wie laat ze beginnen.

Dit is de eerste regel van een liedje dat mijn oom recentelijk voor mij zong en dat mij sindsdien niet meer los laat. Het is weer een fijn stukje filosofie over de oorsprong van het leven want bij wie ontstond die eerste gedachte nu eigenlijk of wat is dat dan “een gedachte”.

Bij mij ontstonden psychose altijd na een dwanggedachte en de eerste daarvan weet ik nog het meest duidelijk: ‘mijn biologische vader zal toch niet naar de begrafenis van mijn moeder komen”. Ik wilde hem dus niet zien, zijn aanwezigheid was ongewenst, hoe kon ik hem ervan weerhouden te komen?

Eerst was dit een gedachte per uur maar gek genoeg zat er ook een versnelling in want 24 uur later waren het twee gedachtes per uur en weer 24 uur later vier keer dezelfde zin per dag. Let wel wie meerekent, weet nu dat ik van 24 keer per dag plots op 98 keer per dag zit en dit dus dag en nacht.

Waarom herhaalt de ged2achte zich en waarom geschiedt dit steeds sneller? Er zijn wel een aantal suboorzaken aan te wijzen. Zo presteerde een buurvrouw van mij het om laat in de avond, ik lag al op bed, mij op te bellen met de vraag welke bus er naar de kerk reed. Ben ik in mijn normale doen dan vertel ik dit zo maar nu was het duidelijk anders.

Onze vaste pastor was een aantal maanden daarvoor met emeritaat gegaan en liet mij weten dat hij de mis voor mijn moeder niet zou doen; ik moest maar een ander zoeken. Een buurvrouw nam me mee naar het strand en daar probeerde ik in een vlaag van waanzin haar te wurgen met een zachte zijden sjaal. Gelukkig ondervond zij van dit incident niks maar het moge duidelijk zijn dat ik in haar mijn biologische vader zag.

Mijn gedachten raasden door en ik kon ze niet stoppen, er kwam geen einde aan. En toch is ergens het moment gekomen waarop de hele zaak op tilt ging. Misschien was dat wel het moment waarop ik met mijn rechter voet een ster in de ruit van mijn auto schopte.

De gedachten zijn vrij. Wij maken ze zelf aan en we stoppen ze ook zelf. Hoe of waarom een gedachte ontstaat, is mij niet duidelijk.

 

Rolf Th.J. van der Geest (Ervaringsdeskundige)

© Copyright Cliënten Belangen Blad april 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *