Caleidoscoop (mei 2011)

Caleidoscoop.

 

Hebt u het wel eens geprobeerd? Precies te beschrijven wat de screensaver van uw computer doet? Welke vorm neemt hij aan, welke figuren ‘tekent’ hij op het scherm, welke kleuren en in welke volgorde zie ik ze verschijnen? Het lijkt onmogelijk om die vloeiende lijnen die een patroon vormen te volgen. Bij mijn (verouderde) laptop is het zo dat de vloeiende lijn af en toe wordt onderbroken. Er ontstaat in een zeer korte periode een klein stukje zwart beeld dat vervolgens in hetzelfde tempo weer wordt opgevuld met kleurrijke lijnen.

 

Zo is er ook, ik noem het maar de ‘glitterbol’. Hij hangt al draaiende aan het plafond van een discotheek en wordt van verschillende kanten beschenen door spots. Rondom is deze bol bezet met kleine spiegeltjes die het licht van de spots weerkaatsen. Ik word er altijd behoorlijk nerveus van als ik ernaar kijk want je weet nooit in welk spiegeltje en op welk moment licht zal vallen.

 

Deze twee, de screensaver en de glitterbol, staan bij mij model voor wat er gebeurt in de hersenen als je een psychose hebt. Je probeert de vloeiende lijn te volgen maar feitelijk kunnen de hersenen de hoeveelheid en snelheid van de informatie niet aan; zij zorgen bij de screensaver voor het zwarte gat en bij de glitterbol voor de flits van het licht. Het lijkt wel een resetknop die regelmatig en gelijktijdig met het knipperen van de ogen wordt ingedrukt.

 

De hersenen, het zijn en blijven rare fenomenen. Zo weten we maar nauwelijks wat het bewuste en onderbewuste denken ‘doet’. We kunnen eigenlijk niet goed omschrijven hoe functies als ‘horen’, ‘zien’, ‘praten’ worden geregeld en dan hebben we het nog niet over de aansturing van onze gehele motoriek; voor mij een groot raadsel.

 

Pas tijdens de psychose (werd ik gedwongen) nam ik de tijd om stil te staan bij de wonderbaarlijke pracht van de screensaver en de grote nauwkeurigheid van de glitterbol. Dit werd mede geholpen door rust en medicatie. De woeste buitenwereld was voor een aantal weken buiten gesloten. Ik was weer op weg om verder te herstellen.

 

Rolf Th.J. van der Geest (ervaringsdeskundige)

 

© Copyright Cliënten Belangen Blad mei 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *